Hoofdbeeld Health | Holland WebWeek Groningen | conferentie

Health

ICT helpt ons bij ons streven naar een gezonder, langer leven. Meer en meer nemen mensen het heft in eigen handen. Onze gezondheid wordt vertaald naar grafiekjes, tabellen en taartdiagrammen. “Quantified Self “. Meten is weten! Is dat de ideale weg naar gezond oud worden?
Daan Bultje gaat met ons de diepte in op het gebied van Healthy Aging.

vrijdag 18 september | Platformtheater

 
Programma ‘health’

Vrijdag 18 september | Platformtheater | Boterdiep 46 | Groningen 

OCHTEND

8:00 – 9:00 uur (Grote tent bij Infoversum)
Aanmelding

9:00 – 10:00 uur (Nieuwe Kerk)
THHWG Keynote Spreker Daan Roosegaarde!
Daan Roosegaarde maakt inmiddels furore over de gehele wereld. Van zelfoplichtend fietspad tot sensorfashion, van Amsterdam Centraal tot Groningen, het komt voorbij.

10:00 – 10:30 uur (Platformtheater)
Inleiding door dagvoorzitter Daan Bultje

10:30 – 11:00 uur (Platformtheater)
KlasseContact Fonds | Ed Bontrop
Dankzij deze techniek kunnen zieke leerlingen actief blijven deelnemen aan de lessen en via woord en beeld communiceren. Zelfs een vraag stellen is mogelijk, door virtueel ‘een vinger op te steken’.
meer info

11:00 – 11:30 uur (Platformtheater)
Therapie met Oculus Rift | Jan Dirk Bijker
Omdat de beleving levensecht is, zijn 360 graden beelden bijzonder goed te gebruiken bij exposure therapie. Virtual reality exposure therapie (VRET) wordt ingezet bij de behandeling van angststoornissen. Jan Dirk Bijker van Coolminds brengt ons op de hoogte van de ontwikkelingen.

11:30 – 12:00 uur (Platformtheater)
Winnaar Dutch Health Hackaton
Programmeurs, hackers, zorgprofessionals, designers en innovators zetten hun talenten en techniek in om de zorg te verbeteren. In Leeuwarden strijden zij voor de eer, het beste concept en een fantastische hoofdprijs. De winnaar komt bij Holland WebWeek Groningen presenteren.

12:00 – 12:30 uur (Platformtheater)
Underground | Chirurg Henk Ten Cate Hoedemaker 
Bij laparoscopie opereert een chirurg aan de hand van camerabeelden via kleine gaatjes in de buik. Om de noodzakelijke oefeningen hiervoor leuker en laagdrempeliger te maken werd een trainingsgame ontwikkeld die je gewoon thuis op een spelcomputer kan spelen. Het werd een bijzondere samenwerking tussen het umcg en Grendel Games, die leidde tot een entertainment game voor de Nintendo Wii-U met aangepaste hardware voor nog geen fractie van de prijs van een simulator (www.clicknl.nl). Medebedenker Henk Ten Cate Hoedemaker vertelt er meer over.

MIDDAG

12:30 – 13:30 uur (grote tent Infoversum)
Lunch

13:45 – 17:00 uur (Platformtheater)
Expertmeeting create health
Het Healthy Ageing Network Northern Netherlands heeft de expertmeeting Leefstijl beinvloeding naar Holland WebWeek Groningen gehaald vanwege de activiteiten en kansen die hier op dat vlak liggen. Tijdens de bijeenkomst vertellen experts uit de wetenschap en zorg wat het belang van leefstijlbeinvloeding is met betrekking tot gezondheid. Hierna volgen een aantal pitches van bedrijven en instellingen die activiteiten ontwikkeld hebben op verschillende fronten van leefstijl: voeding, bewegen en roken. Vervolgens wordt in groepen verkend op welke manier de creatieve industrie een bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk, en wat de randvoorwaarden zijn om dit te bewerkstelligen. 

Programma
14:00 uur
Opening door moderator Daan Bultje, directeur HANNN
14:10 uur
Keynote: Gedragsbeïnvloeding in verkeer en waar verschilt dit ten aanzien van gedragsbeïnvloeding ten aanzien van gezondheid…. (Door Kees Wildervanck verkeerspsycholoog)
14:45 uur
3 Showcases* t.a.v. van gezonder eten, meer bewegen en beinvloeding patiëntengedrag
15:00 uur
Panel met keynote en showcases over leefstijlbeinvloeding.
15:20 uur Pauze
15:45 uur
In groepen ophalen vraagstukken en matchmaking.
16:45 uur
Plenaire terugkoppeling en vervolgplannen.
17:00 uur Borrel

*De showcases zijn:
• Tasty Basics, bedrijf dat gezonde voeding levert aan bedrijven (door directeur Jan Buining)
• Game Vossenjacht, meer bewegen door ouderen (door Ate Dijkstra, NHL)
• Hoe verleid je kinderen met kanker om te eten (door Aeltjse Brinksma, UMCG)

Het programma van ‘Health’ is samengesteld door dagvoorzitter & programmamaker Daan Bultje in nauwe samenwerking met programmadirecteur Thijs Helfrich. Meld je aan voor de nieuwsbrief en dan houden wij je op de hoogte.

Fill out my online form.
Health Ageing Network | Holland WebWeek Groningen

Landelijke Expertmeeting Create Health: Leefstijl beïnvloeding

Vrijdag 18 september | 13:45 – 17:00 | Platformtheater Groningen

Het Healthy Ageing Network Northern Netherlands heeft de expertmeeting Leefstijl beïnvloeding naar Noord-Nederland gehaald vanwege de activiteiten en kansen die hier op dat vlak liggen. Tijdens de Holland WebWeek Groningen bijeenkomst vertellen experts uit de wetenschap en zorg wat het belang van leefstijlbeïnvloeding is met betrekking tot gezondheid. 

Hierna volgen een aantal pitches van bedrijven en instellingen die activiteiten ontwikkeld hebben op verschillende fronten van leefstijl: voeding, bewegen en roken. Vervolgens wordt in groepen verkend op welke manier de creatieve industrie een bijdrage kan leveren aan dit vraagstuk, en wat de randvoorwaarden zijn om dit te bewerkstelligen.

Create Health verbindt de Nederlandse creatieve industrie aan de gezondheidszorg met als doel om bij te dragen aan de maatschappelijke uitdaging: gezond en actief oud worden. Binnen het gebied van actief en gezond ouder worden, ligt de onderzoek en innovatiefocus op de volgende thema’s:

Homecare and selfmanagement; zo lang mogelijk thuis wonen met dementie.
Preventie overgewicht; leefstijl beïnvloeding ten aanzien van het voorkomen van overgewicht.
Preventie eenzaamheid; voorkomen van eenzaamheid bij kwetsbare ouderen vanuit de participatiegedachte.

Health

 

Over Create Health
CREATE HEALTH is de cross-over samenwerking van de Creatieve Industrie met de Health sector op initiatief van de topsectoren Creatieve Industrie (CLICKNL), Life Sciences & Health (Health~Holland) en U CREATE, het centre of expertise creatieve industrie in Utrecht (HU, HKU en (binnenkort) UMCUtrecht)

CREATE HEALTH heeft als doel creatieve industrie en zorg aan elkaar te verbinden om daarmee concrete en schaalbare oplossingen te creëren en te implementeren die het leven van Nederlanders in kwaliteit verbeteren en in kosten verminderen. Het huidige aandachtsgebied richt zich op het bijdragen aan de maatschappelijke uitdaging rondom gezond en actief ouder worden. Consortia in regio’s geven leiding aan de uitvoering van projecten binnen de geformuleerde aandachtsgebieden. CREATE HEALTH ondersteunt deze consortia door het realiseren van een netwerk, kennis uit te wisselen en financiële mogelijkheden aan te wenden.

KlasseContact | Ed Bontrop

Vrijdag 18 september | 10:30 – 11:00 | Platformtheater Groningen

Klasse Contact | Ed Bontrop | Holland WebWeek Groningen

KlasseContact zorgt via een mobiele of vaste verbinding dat zieke leerlingen met school en klasgenoten worden verbonden. Dankzij deze techniek kunnen zieke leerlingen actief blijven deelnemen aan de lessen en via woord en beeld communiceren.

Zelfs een vraag stellen is mogelijk, door virtueel ‘een vinger op te steken’. KlasseContact maakt het mogelijk om tijdens de lessen en buiten schooltijd contact te houden met klasgenoten; dat is voor de zieke leerling van groot belang. Kinderen voelen zich minder eenzaam en lopen minder leerachterstand op. Tevens is het heel belangrijk dat de klas en de school contact houden met de zieke leerling.

KlasseContact is een gezamenlijk initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en EDventure, de branchevereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. Bij de uitvoering van KlasseContact wordt nauw samengewerkt met het netwerk Ziezon. Ziezon is het landelijk netwerk ziek zijn & onderwijs, dat is opgericht door EDventure, de vereniging van onderwijsadviesbureaus, i.s.m.de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra). Gezamenlijk streven zij het doel na langdurig zieke leerlingen te verbinden en in contact te houden met klasgenoten en de school.

Tijdens de Holland WebWeek Groningen zal projectleider Ed Bontrop meer vertellen over het KlasseContact project. Wat zijn de ervaringen tot nu toe en wat zijn de toekomstige ontwikkelingen?

Health

Ambassadeur & Dagvoorzitter

Daan Bultje; directeur HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands)

Daan Bultje | directeur HANNN | dagvoorzitter health | thwwg ambassadeur | Holland WebWeek Groningen

Daan Bultje (1981) is sinds 1 februari 2014 directeur van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). Een netwerk dat zich richt op het realiseren van innovaties die bijdragen aan gezond en actief ouder worden. Hierin spelen onder andere eHealth en Serious Gaming een belangrijke rol.

Daan werkte eerder als communicatiemanager bij VNO-NCW Noord, was lid van de Board van de Healthy Ageing Campus en werkzaam binnen het Healthy Ageing Team van het UMCG. Van 2003 tot en met 2011 was hij lid van Provinciale Staten in Groningen.

linkedin-logo