hoofdbeeld agri | Holland WebWeek Groningen

Agri

In de nabije toekomst zullen steeds meer nieuwe, op ICT gebaseerde, technologieën een ware revolutie veroorzaken in de agri-wereld. Robotisering, precisielandbouw  maar ook verduurzaming, brengen nieuwe dimensies aan op het boerenbedrijf. Het moet eerlijker, milieuvriendelijker, maar ook efficiënter, goedkoper en concurrerender. Boer en tuinder staan voor een enorme uitdaging. ICT lijkt de oplossing.

donderdag 17 september | Het Paleis

 
Programma ‘Agri’

Donderdag 17 september | Platformtheater | Boterdiep 46 | Groningen

OCHTEND

8:00 – 9:00 uur | Grote tent Infoversum
Aanmelding

9:00 – 10:00 uur | Nieuwe Kerk
THHWG Keynote Spreker Vincent Everts!
De Trendwatcher en video blogger van Nederland presenteert in sneltreinvaart de nieuwste facts en gadgets. De presentatie is gezamenlijk met bezoekers van de andere themabijeenkomsten.

10:15 – 10:45 uur | Het Paleis 
Inleiding door dagvoorzitter Jeen Akkerman
Jeen groeide op op een melkveebedrijf in Friesland, studeerde aan de Landbouw Universiteit Wageningen en behaalde daar de ingenieurstitel in 1985. Hij werkte vanaf dat moment gedurende ruim tien jaar als agrarisch journalist voor onder andere weekblad Boerderij en Agrarisch Dagblad (hoofdredacteur). Hij was daarna verantwoordelijk voor de corporate communicatie van het internationale zuivelconcern Campina en werkte in de functie van directeur marketing & communicatie voor BDO Accountants & Adviseurs. In 2003 start hij JEEN bureau voor communicatie. Jeen leidt ons door de dag!

10:45 – 11:45 uur | Het Paleis
Precisielandbouw | De digitale boer Jacob van den Borne
Aardappelboer Jacob van den Borne is de ‘digitale boer’ van Nederland. In Reusel bij Eindhoven heeft hij zijn bedrijf van bijna 500 hectare. Van den Borne doet aan precisielandbouw. Samen met de universiteiten van Wageningen en Gent en groot aantal gespecialiseerde bedrijven werkt hij aan het verder optimaliseren van het productieproces. Drones vliegen over het land, sensoren meten iedere vierkante meter op vochtigheid, vruchtbaarheid en zonnekracht en voortdurend worden nieuwe technieken, zoals variabel bemesten, ingezet om de opbrengst van het beschikbare land verder duurzaam te vergroten. Hoe dat werkt vertelt Jacob. Hij doet dat samen met een aantal bedrijven dat deze vorm van landbouw mogelijk maakt. Zijn verhaal is de rode draad van de dag.

10:45 – 11:45 uur | Het Paleis 
Ron van Burgsteden | Smart Dairy Farming
Binnen het proefproject SmartDairyFarming werken bedrijven, kennisinstellingen en melkveehouders samen aan de ontwikkeling van innovatieve middelen op het gebied van diergezondheid, vruchtbaarheid en voeding. Met deze middelen kunnen melkveehouders de levensduur van hun koeien verlengen. Het concrete resultaat bestaat uit sensoren, kengetallen, beslismodellen en adviesproducten die helpen bij het maken van de juiste keuzes bij de verzorging van koeien. Een goede verzorging draagt bij aan een betere gezondheid en hogere levensverwachting van de dieren. Zo levert dit project een bijdrage aan de verduurzaming van de keten. Bart Jan Wulfse verkent met ons de toekomst van dit prachtige project! Ron van Burgsteden is zelf melkveehouder en voorzitter van de Stichting SDF.

 

MIDDAG

12:30 – 13:30 uur | grote tent bij  Infoversum
Lunch

13:45 – 14:30 uur | Het Paleis
Big Data in de akkerbouw | Ivor Bosloper
Toepassen en delen van data in de akkerbouw, nu en in de toekomst. Het bedrijf Crop’r ontwikkelde er een heel systeem voor welke een boer kan afnemen volgens verschillende abonnementsvormen. CTO Ivor Bosloper legt uit wat dit voor de teler in Nederland kan betekenen.
Crop-R werkt samen met Jacob van den Borne, ZLTO en het HAS aan het project De Digitale Boerderij. Doel van het project is de precisielandbouwdata van boeren beter toegankelijk te maken voor analyse. Boeren of loonwerkers die dat willen, kunnen de data vervolgens op hun eigen website delen met een breder publiek. Jacob van den Borne nodigt iedereen uit zijn data te bekijken op www.vandenborneaardappelen.com. Het project wordt uitgevoerd in het kader van Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB). Ivor Bosloper legt uit wat dit voor andere boeren kan betekenen.

14:30 – 15:00 uur | Het Paleis
Aardappelboer Jacob van den Borne, deel II

15:00 – 15:30 uur | Het Paleis
Altjo Medema | Dacom | Sensortechnologie
Het door Dacom ontwikkelde Agri Yield Management systeem geeft telers en de agribusiness over de hele wereld praktische oplossingen voor winstgevende en duurzame akkerbouw. Door sensortechnologie en internet te combineren kunnen telers gedurende het groeiseizoen hun teelt continu volgen en bijsturen en is teeltinformatie makkelijk deelbaar met de omgeving. 
Altjo Medema zal een voorbeeld van de nieuwste bodemvochtsensor laten zien en een toekomstblik geven over de verwachte ontwikkelingen in de agrische sector met ICT.

15:30 – 16:15 uur | Het Paleis
Lely en de melkveehouderij van morgen
Berry Pasman van LELY vertelt het verhaal over de ‘melkveehouderij van morgen’, inclusief een exclusieve videopresentatie over hoe LELY dit ziet en een live demonstratie van het inloggen bij een melkveehouder.

16:15 – 17:00 uur | Het Paleis
Raphaël Hoogvliets | Bureau YAP
Bureau YAP is net terug gekomen van een handelsmissie die ging over AgTech oftewel landbouw en ICT. Ze zijn met zo’n 20 innovatie Nederlandse landbouw en voedsel bedrijven een week in Silicon Valley geweest en hebben daar van alles gezien, geleerd en veel nieuwe contacten gelegd. Eigenlijk is het teveel om op te noemen en toch gaan ze het proberen tijdens Agri van Holland WebWeek Groningen. Dus wil je op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Agri & Food dan mag je de presentatie van bureau YAP niet missen!

Vanaf 17:00 uur | grote tent Infoversum
Netwerkborrel

Het programma van ‘Agri’ is samengesteld door dagvoorzitter Jeen Akkerman in nauwe samenwerking met programmadirecteur Thijs Helfrich. Het programma is nog onder voorbehoud. Meld je aan voor de nieuwsbrief en dan houden wij je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

Fill out my online form.
Jacob van den Borne | Holland WebWeek Groningen
foto origineel; www.firestarters.nl

De digitale boer; aardappelteler Jacob van den Borne

Aardappelboer Jacob van den Borne is de ‘digitale boer’ van Nederland. In Reusel bij Eindhoven heeft hij zijn bedrijf van bijna 500 hectare. Van den Borne doet aan precisielandbouw. Samen met de universiteiten van Wageningen en Gent en groot aantal gespecialiseerde bedrijven werkt hij aan het verder optimaliseren van het productieproces. Drones vliegen over het land, sensoren meten iedere vierkante meter op vochtigheid, vruchtbaarheid en zonnekracht en voortdurend worden nieuwe technieken, zoals variabel bemesten, ingezet om de opbrengst van het beschikbare land verder duurzaam te vergroten.
Tijdens Holland WebWeek Groningen komt Jacob van den Borne zelf vertellen over zijn bedrijf, zijn passie en zijn toekomstverwachting. Hij doet dat samen met een aantal bedrijven dat deze vorm van landbouw mogelijk maakt. Zijn verhaal is de rode draad van de dag.

Ambassadeur & Dagvoorzitter

Jeen Akkerman

Jeen Bureau voor Communicatie

Jeen Akkerman | Jeen Bureau voor Communicatie | dagvoorzitter agri | ambassadeur Holland WebWeek Groningen

“Vertel het. Soms in andermans woorden, vaak in je eigen woorden, altijd in de woorden van je doelgroep.”

Jeen groeide op op een melkveebedrijf in Friesland, studeerde aan de Landbouw Universiteit Wageningen en behaalde daar de ingenieurstitel in 1985. Hij werkte vanaf dat moment gedurende ruim tien jaar als agrarisch journalist voor onder andere weekblad Boerderij en Agrarisch Dagblad (hoofdredacteur).
Hij was daarna verantwoordelijk voor de corporate communicatie van het internationale zuivelconcern Campina en werkte in de functie van directeur marketing & communicatie voor BDO Accountants & Adviseurs. In 2003 start hij JEEN bureau voor communicatie.

linkedin-logo